Порівняння
0 0 

Частота оновлення екрану: важливі тонкощі вибору монітора

16.11.2021

Одним з параметрів, що вказуються в технічних характеристиках монітора, є частота оновлення, вимірювана в герцах. Вона показує кількість нових кадрів, що з'являються на екрані протягом однієї секунди. Для персональних комп'ютерів цей параметр становить приблизно 60 Гц, а для професійних моделей, використовуваних, наприклад, в кіберспорті, може досягати 240 Гц і вище. Різниця між низькою і високою частотою оновлення помітна візуально. Досить провести курсором по екрану, щоб побачити його розмитий слід на низькочастотному моніторі.

Вибираючи між різними варіантами, необхідно розуміти, на що впливає герцовка монітора. Незважаючи на розхожий міф про 24 кадри в секунду, доступних людському оку, навіть при 380 Гц людина здатна розрізняти деталі відеозображення.

На що впливає частота оновлення монітора: технічні та фізіологічні критерії

Недостатньо купити монітор з високою роздільною здатністю, система в цілому повинна відповідати цьому показнику. Екран оновлює зображення з тією частотою кадрів, яку генерує процесор. Якщо система не здатна задавати велику кількість кадрів в секунду, високі показники частоти оновлень просто не використовуються.

Часто користувачі задаються питанням, чи впливає герцовка на ФПС, тобто частоту кадрів. На думку фахівців, ні, ці параметри не взаємопов'язані. Значення параметра головним чином визначає плавність передачі зображення, що особливо важливо в ігрових процесах. Їх динамічний сюжет складається з окремих зображень, швидкість оновлення яких генерується графічним ядром. Якщо можливості відеокарти не збігаються з частотою оновлення монітора, то кадри можуть виводитися двічі, що викликає помітні підвисання і зупинки. В іншому випадку зайві кадри будуть у випадковому порядку видалятися. Це викликає помітне пригальмовування картинки і впливає на синхронізацію ігрових процесів.

У зв'язку з цим важливо розуміти, на що впливає частота монітора насправді. Монітори, що мають низькі показники частоти оновлення, негативно впливають на зір, викликають стомлюваність, головні болі. Основними факторами, що визначають вибір на користь більш потужних в цьому аспекті моделей, є плавність переходу картинки, відсутність мерехтіння екрану, зниження навантаження на очі.

Важливо знати, яка частота монітора краще для очей/h2>

Слід зазначити, що високі показники частоти оновлення екрану є важливою, але не визначальною характеристикою. Відносно технічних параметрів монітора існують інші ключові аспекти, зокрема, точність передачі кольору, кут огляду монітора, швидкість відгуку матриці.

Практично кожного користувача цікавить відповідь на питання, скільки герц вибрати. Монітор здатний забезпечує комфортну роботу при частоті, яка дорівнює:

  • бу монітори 60 Гц;
  • бу монітори 75 Гц;
  • бу монітори 144 Гц;
  • бу монітори 165 Гц;
  • бу монітори 240 Гц і вище.

Дане значення на кожному моніторі виставляється індивідуально. Це не фіксований параметр, закладений виробником, він підлягає коригуванню. Для визначення оптимального варіанту необхідно розуміти, яка потрібна частота оновлення монітора, на що впливає виставлений параметр і які можливості системи в цілому.

Оптимальна кількість Гц монітора: на що впливає?

Встановлюючи параметри частоти оновлення монітора, доцільно виходити з характеру роботи з ним. Визначаючи, скільки герцога вибрати для тієї іншої роботи, слід знати:

  • Для домашнього використання, звичайної офісної роботи, віртуального спілкування досить значення параметра в інтервалі від 60 до 75 Герц.
  • Якщо комп'ютер планується використовувати як ігровий, для спортивних симуляторів або гонок з нескладною графікою, досить 144 Герц.
  • Багатокористувацькі мережеві ігри вимагають частоти оновлення, що дорівнює 165 Герц, А для шанувальників кіберспорту, мережевих шутерів, що беруть участь у віртуальних змаганнях, необхідна система, що забезпечує не менше кадрів 240 кадрів в секунду.

При цьому важливо розуміти, що система повинна підтримувати вибране значення, в іншому випадку користувач просто не помітить особливої різниці між 30 і 380 герц.

Сумісність технічних параметрів процесора і дисплея дозволить оцінити переваги високої частоти оновлення монітора. При визначенні відповідної моделі має сенс вибирати варіанти з параметрами дозволу, розміру екрану, форматного співвідношення і частотою оновлення, сумісними з продуктивністю персонального комп'ютера. При цьому доцільно віддавати перевагу моніторам з найвищим показником, який здатна підтримувати система.

Крім того, слід звернути увагу на Значення інших параметрів, що визначають плавність зображення. Однією з найважливіших технічних характеристик є час відгуку матриці, що вимірюється в мілісекундах. Цей показник відповідає за швидкість формування нового кадру. Чим він менший, тим довше зображення демонструється на екрані.

Бу техніка від інтернет-магазину РС-оригінальна, продуктивна комп'ютерна техніка за доступними цінами. Підбираючи модель ноутбука, виходячи з оптимального співвідношення вартості і функціональності, має сенс звернути увагу на інтернет-магазині РС, що реалізує БУ комп'ютери та іншу бу техніку з Європи. Особливістю компанії є висока якість оригінальної продукції світових брендів.

В асортименті магазину представлений широкий вибір бу ноутбуків, персональних комп'ютерів, моніторів і комплектуючих від відомих виробників. Їх технічні характеристики визначають функціональність і кінцеву вартість продукції, проте кожен зможе вибрати варіант, виходячи з уподобань, потреб і бюджету. Техніка, що була у вжитку, має незначні візуальні дефекти (потертості або подряпини на корпусі), що не роблять впливу на її працездатність.