Порівняння
0 0 

IPS-матриці. Пристрій, основні характеристики. IPS матриця. Все, що необхідно знати про технології.

05.01.2015

IPS-розробка була розроблена компаніями Hitachi і NEC в 1996 році як альтернатива TN-технології (Twisted Nematic). В реальний момент матриці, виготовлені за технологією IPS, — єдині посеред РК-моніторів передають повну глибину кольору RGB — 24 біта, по вісім біт на канал.

Переваги технології

На відміну від TN, IPS-матриці кристали не утворюють спіраль, a повертаються при додатку електричного поля всі спільно. Зміна орієнтації кристалів допомогло досягти одного з основних переваг IPS-матриць – зростання кутів огляду до 178° по горизонталі і вертикалі. Якщо до матриці IPS не докладено електронне напруга, молекули рідких кристалів не повертаються.

Другий фільтр завжди повернений перпендикулярно першому, і світ через нього не проходить. Тому відображення чорного кольору близько до ідеалу. При виході з ладу транзистора "битий" піксель для панелі IPS буде не білим, як для матриці TN, а чорним. При додатку електричного напруги молекули водянистих кристалів в IPS-матриці повертаються перпендикулярно свого початкового стану і пропускають світло.

Завдяки незмінною колірної температури на всьому спектрі кольори найбільш відповідають вихідного зображення і передають найбільш адекватно кольору з будь-якого цифрового носія. Як видно на малюнку, IPS-матриця у всьому спектрі найбільш адекватно передає кольори при різних кутах зору, за винятком деяких позицій також квітів.

TN-матриця має як би правило найкращий відгук, ніж IPS, але не завжди. Так, при переходах з сірого до сірого краще себе веде IPS-матриця.Дана матриця ще до стійка до натискання. Дотик до TN - чи VA-матриці призводить до "хвилюванню" або певної реакції на екрані. У IPS-матриці подібний ефект відсутній.

Крім того, офтальмологи підтверджують, що IPS-матриця найбільш комфортна для очей. Таким чином, IPS-матриця приносить яскраву і чітку картину незалежно від кутів зору, кращу для роботи в інтернеті, перегляду кінофільмів. Але саме головне – для обробки зображень і перегляду фотографій.