Порівняння
0 0 

Ноутбук не бачить Wi-Fi: Причини та способи усунення несправності

20.06.2023

Відсутність підключення до мережі стає серйозною проблемою, яка завдає значних незручностей. Якщо ноутбук не бачить Wi-Fi мережу, то можна скористатися одним з доступних способів усунення несправності. Детальний огляд дієвих методів відновлення інтернет-з'єднання допоможе самостійно впоратися із цим завданням. А щоб вибрати правильну стратегію дій, потрібно розібратися в причинах цієї проблеми на Windows 7, 8, 10, 11 або Windows XP.

Як самостійно відновити підключення: базові рекомендації

Збої в роботі пристрою – не привід одразу звертатися до майстра. Ремонт займе кілька днів, у той час як проблеми з бездротовими мережами можна усунути самотужки, доклавши трохи зусиль. При необхідності доведеться замінити комплектуючі, що також можна зробити без допомоги спеціаліста. В інтернет-магазині PC.com.ua можна підібрати не тільки б/в ноутбуки або комп'ютерну техніку, але й необхідні запчастини для ремонту. Що зручно, якщо поломка торкнулася саме адаптера бездротових мереж, то можна отримати кваліфіковану консультацію та докладні відповіді на всі питання. Це спростить вибір потрібної деталі.

З чого почати?

Якщо ноутбук не бачить Wi-Fi, потрібно відразу зробити кілька основних маніпуляцій:

  • відключити роутер із мережі та включити повторно;
  • перезавантажити операційну систему.

Щоб переконатися в тому, що Інтернет сигнал стабільний, а проблема не на стороні провайдера, можна витягти кабель із маршрутизатора та підключити його безпосередньо до лептопу. Якщо мережа все одно відсутня, потрібно звернутися до постачальника інтернет-послуг для відновлення лінії.

Проблема з конкретною мережею або підключенням до Wi-Fi в цілому?

Спочатку потрібно зрозуміти, у чому полягає несправність. Існує два основні сценарії подій:

  • девайс не бачить певну точку доступу;
  • ноутбук взагалі не може підключитися до мережі Wi-Fi.

Перевірити це дуже легко. Потрібно натиснути на значок вай-фай мережі, розташований у правому нижньому кутку, біля часу та дати. У багатоквартирних будинках встановлено безліч роутерів, тож у переліку будуть доступні точки доступу сусідів. Якщо в найближчому радіусі дії інші мережі відсутні, що є актуальним для мешканців приватних будинків, то можна роздати інтернет зі смартфона – цей простий тест дозволить зрозуміти корінь проблеми.

Ноутбук не бачить бездротові мережі

Причин, які призводять до виникнення цієї несправності, досить багато, тому для правильного та швидкого вирішення проблеми потрібно детально розглянути кожен пункт.

Вимкнено Wi-Fi адаптер

вимкнено адаптерВипадково натискання комбінації клавіш, яка встановлена ​​в налаштуваннях для відключення доступу до бездротової мережі, призводить до вимкнення Wi-Fi. Залежно від операційної системи, що використовується, порядок дій може дещо відрізнятися: Windows 10 і Windows 8 отримали досить різний інтерфейс, але в покрокове відновлення включає:

  • натиснути на значок Wi-Fi;
  • упевнитися, що адаптер увімкнений та функціонує;
  • включити його за потреби.

Можна відкрити розділ «Параметри мережі та Інтернет» та вибрати пункт «Стан», в якому також передбачено «Засіб усунення мережевих неполадок». На деяких моделях ноутбуків на клавіатурі є окрема клавіша для увімкнення/вимкнення Вай-Фай.

Неправильні налаштування Wi-Fi

пошук та усунення проблем з підключеннямЯкщо адаптер увімкнений, але лептоп не бачить бездротові мережі, варто вивчити панель керування, по черзі переходячи по розділах:

  1. Мережа та Інтернет;
  2. Центр керування мережами та загальним доступом;
  3. Зміна параметрів адаптера.

Це дозволить переконатися, що система справно функціонує та налаштована на автоматичний пошук доступних мереж. При необхідності можна відкоригувати налаштування для відновлення нормального підключення. Проблема може бути прихована і в застарілих або пошкоджених драйверах – у цьому випадку користувачеві будуть надані рекомендації щодо оновлення.

Помилка «Немає доступних підключень»

Якщо адаптер підключено, але бездротові мережі не відображаються, потрібно перевантажити пристрій – можливо, неполадка виникла через збій в системі. Рекомендовано вимкнути живлення від маршрутизатора та модему, зачекайте кілька секунд, а потім знову підключіть пристрій. На лептопі натиснути кнопку перезавантаження. Якщо після запуску ноутбука проблема не зникла, потрібно зайти в «Панель управління», вибрати «Центр управління мережами та загальним доступом», а в ньому пункт – «Засіб усунення несправностей мережі».

додаткові параметри мережі

Операційна система запропонує провести діагностику одного з доступних адаптерів.

вибір мережного адаптера

На підставі цього для користувача буде сформовано актуальні рекомендації, які допоможуть відновити нормальне бездротове підключення. Можна самостійно відкрити та переглянути всі мережеві адаптери: «Мій комп'ютер» – «Управління» – «Диспетчер пристроїв».

диспетчер пристроїв

Користувачу доступні дані про кожен елемент, який є у переліку. Досить натиснути на потрібний значок: у вікні будуть представлені необхідні дані.

Застарілі або некоректні драйвери

Проблема може полягати не тільки в тому, що відсутні або застаріли драйвера бездротового адаптера, але й у некоректній роботі нової версії. Якщо панель «Диспетчер пристроїв» один з адаптерів позначений червоним значком або знаком оклику, то потрібно або оновити, або відкотити драйвери до попередньої версії. Якщо кнопка відкату неактивна, то потрібно вручну видалити програмне забезпечення і встановити його знову.

Важливо! Можна використовувати лише офіційні драйвери, доступні на офіційному сайті виробника. Для пошуку потрібного варіанту потрібно знати версію операційної системи (Windows 11, 10, 8, 7 або XP), а також модель ноутбука.

Ноутбук не бачить мою точку доступу

Якщо мережі в цілому відображаються, але конкретна з них недоступна, то причиною цього може стати ряд факторів.

Відстань та фізичні перешкоди

Можливості роутера не безмежні: сигнал слабшає на великих відстанях, особливо якщо є перешкоди:

  • стіни;
  • двері; 
  • меблі. 

Можна спробувати наблизитися до точки доступу або встановити її ближче до основного девайсу, щоб покращити якість сигналу. Допустиме покриття бездротової мережі вказано у налаштуваннях маршрутизатора: не варто його перевищувати. Якщо можливість перемістити роутер відсутня, має сенс замінити його на нову, більш потужну модель, або замовити ретранслятор, який посилює сигнал.

Перевантажений канал

Якщо кількість користувачів перевищує технічні можливості роутера, то в цьому якість бездротового підключення багаторазово погіршується. Але в результаті збою системи точка доступу взагалі може не відображатися на комп'ютері. У цьому випадку проблему виправить лише купівля сучаснішої моделі маршрутизатора з розширеним функціоналом.

Прихована мережа або неправильне ім'я мережі

Якщо точка доступу налаштована як прихована мережа, комп'ютер не зможе виявити підключення автоматично. У цьому випадку потрібно вручну додати його на ноутбуці, ввівши правильне ім'я мережі (SSID) та пароль. Важливо уважно перевірити, чи вказано ім'я мережі без помилок, а головне використовується правильний пароль для підключення.

Некоректна робота або збої в роботі роутера

На початковому етапі потрібно переконатися, що комп'ютер нормально функціонує і ніщо не заважає підключенню до мережі. Якщо на лептопі несправності не виявлено, перейдіть до перевірки працездатності маршрутизатора;

  • перевірити, що роутер підключено до джерела живлення та увімкнено, орієнтуючись на світлодіодні індикатори на корпусі пристрою;
  • перевірити, чи всі кабелі приєднані до портів правильно та надійно: кабель Ethernet, підключений до модему, може бути вимкнений або пошкоджений;
  • відключити живлення та підключити його знову через кілька секунд, зачекати кілька хвилин для налаштування та завантаження даних.

Якщо перші три пункти не принесли очікуваного результату, доведеться увійти в адміністративну панель маршрутизатора, використовуючи відповідну IP-адресу та облікові дані. Інформація для входу вказана в документації або задній панелі роутера. Якщо наклейка на корпусі відсутня, необхідно скористатися базовими шаблонами.

стандартні доступи для налаштування роутера

Якщо не відображається мережа Wi-Fi, можна усунути несправності:

  • перейменувати точку доступу, вибравши просте ім'я без складних поєднань – тільки комбінація літер та цифр;
  • змінити метод шифрування, встановивши стандарт WPA/WPA2 PSK;
  • скинути поточні налаштування, щоб встановити індивідуальні параметри;
  • відновити прошивку, якщо збій стався під час завантаження програмного забезпечення.

Як і у випадку з драйверами, проблема може полягати у використанні нової версії програмного забезпечення, яка функціонує некоректно. У такій ситуації потрібно видалити поточний варіант, завантажити попередню версію, з'єднати маршрутизатор із комп'ютером або ноутбуком за допомогою кабелю та вибрати автоматичну установку. Після внесення змін потрібно перезавантажити обидва пристрої: лептоп та роутер.

Ноутбук не бачить Wi-Fi після падіння чи чищення

Портативна техніка зручна тим, що дозволяє вести активний спосіб життя, успішно поєднуючи роботу чи навчання із повсякденними завданнями. Але за активної експлуатації лептоп часто піддається механічним впливам: удари, вібрація, падіння. Девайс може бути залитий водою, а внутрішні компоненти часто виходять з ладу при різкій зміні температур, що призводить до утворення конденсату.

Головна особливість цієї проблеми – вона часто проявляється не відразу. Удар завдає комплектуючим серйозних пошкоджень, але залишається непоміченим. Власник вважає, що все в нормі, а через кілька днів контакт остаточно виходить з ладу. і лептоп не знаходить Wi-Fi.

Щоб переконатися, що адаптер не пошкоджений, необхідно:

  • акуратно зняти кришку з тильного боку корпусу або підняти клавіатуру – все залежить від особливостей моделі;
  • від'єднати дроти, витягти модуль із гнізда;
  • провести комплексний огляд, детально розглянувши кожен контакт.

Якщо видимих ​​пошкоджень немає, потрібно знову зібрати і запустити ноутбук – можливо, проблему буде вирішено. Але якщо деталь зіпсована, або після установки не функціонує, потрібно звернутися до майстра. Можна замінити адаптер самостійно, замовивши необхідні комплектуючі: товари обійдуться в рази дешевше нових, а при покупці в спеціалізованому магазині порадують тривалою стабільною роботою. В якості альтернативи можна використовувати Wi-Fi адаптер з підключенням через USB 2.0. це забезпечить стабільне бездротове з'єднання і не доведеться займатися ремонтом.

Важливі рекомендації

Більшість несправностей, з якими доводиться зіткнутися користувачам, виникають через помилки в операційній системі або збоїв у роботі мережі. Тому починати відновлення необхідно з перезавантаження, з подальшим вивченням функціоналу «Панелі управління» та «Диспетчера пристроїв».

Важливо! Не варто намагатися ремонтувати нові або вживані комп'ютери, не маючи відповідних знань та навичок. Змінити налаштування легко, як і відновити попередню версію драйверів, але розкривати ноутбук потрібно тільки в тому випадку, якщо під рукою є необхідні інструменти, а в минулому – ndash; відповідний досвід.

Якщо ж маніпуляції виявилися неефективними, а Wi-Fi мережа, як і раніше, відсутня, то однозначно без допомоги майстра не вдасться обійтися. Але це недорога послуга, яку окупить сповна відновлення нормальної роботи портативного девайсу.