Порівняння
0 0 

Mac OS або Windows: Яка операційна система підійде для роботи та відеоігор?

30.11.2022

 

Mac або Windows – споконвічна суперечка, в якій немає однозначної відповіді. Це як порівнювати літо та зиму: комусь до душі холод і сніг, а хтось для щастя потребує променів яскравого сонця. Операційні системи настільки різні, що неможливо виділити однозначного переможця. Але порівняльний огляд характеристик, а також переваг та недоліків допоможе прийняти рішення та вибрати ту ОС, яка влаштує за всіма параметрами.

мак або віндовс

Що краще за Mac або Windows для базових завдань?

Apple пропонує "рішення з коробки". Покупець забирає замовлення, розпаковує його – і можна приступати до роботи, всі необхідні програми чи програми вже встановлені. Для користувачів-початківців, а також тих, хто не хоче самостійно займатися цим питанням, у виборі Віндовс або Мак однозначно виграє другий варіант.

Але варто витратити зовсім небагато часу, щоб налаштувати "віконну" систему під себе - і вона працюватиме бездоганно. Головне питання в тому, чи готовий покупець цим зайнятися, або заплатити за встановлення необхідного програмного забезпечення. Важливу роль відіграє і вартість: Apple - це преміум-клас і навіть вживані моделі досить дорогі. А ноутбук на Віндовсі можна купити набагато дешевше, особливо вживану техніку.

Інтерфейс

Для більшості користувачів знайомство з комп'ютерами почалося саме з Windows: всі елементи керування системою добре знайомі та зрозумілі. А при переході на нову версію ОС, на її освоєння буде потрібно мінімум часу.

Зміна звичного оформлення на зовсім інший формат досить складна. Має бути заручитися підтримкою власників «яблука», або активно використовувати Google. На знайомства з доступними функціями, інструментами, специфікою роботи варто спочатку виділити кілька днів, щоб у спокійному режимі в усьому розібратися.

Порівнюючи Mac OS або Windows при покупці нового комп'ютера, варто реально оцінити готовність вивчати нову систему, відчуваючи значні незручності протягом перших тижнів. У майбутньому всі зусилля окупляться, але часто простіше та зручніше купити новий пристрій із операційною системою, ідентичною попередньому.

Синхронізація даних

Підбір ОС часто базується на характеристиках гаджетів, що вже є у користувача. Власнику смартфона на Android буде складно налаштувати комфортний обмін даних із комп'ютером від Apple. Встановлення сторонніх програм вирішує проблему, але це знову необхідність «винаходити велосипед», яка забирає час.

Але ідея Plug and Work таки продумана розробниками з Купертіно до найдрібніших деталей. Будь-які пристрої працюватимуть бездоганно:

  • iPhone;
  • Apple Watch
  • iPad.

Для тих, хто використовує гаджети не тільки для розслабленого відпочинку (фільми, соціальні мережі, спілкування), але і для роботи, ця перевага часто виявляється ключовою у порівнянні з Windows або Mac. Усі файли та дані завжди доступні, що заощаджує час та спрощує перехід з одного пристрою на інший. 

За всіх своїх переваг, Віндовс серйозно поступається в цьому питанні. Ця проблема є актуальною при синхронізації даних, а також переході на інший ПК. Мак буде скопійовано повністю за лічені хвилини, а розробки компанії Microsoft змусять користувача виявити креативність та витратити час. 

утановка програмного забеспечення

Установка ПЗ

Стандартний набір програм влаштує далеко не кожного. Тому в питанні про те, що краще Мак або Віндовс чаша терезів зазвичай переважує у бік комфорту та економії. Власникам вікон доступний найширший вибір додатків, які допоможуть у вирішенні практично будь-яких завдань, а яблучним цінителям доведеться обмежитися доступними безкоштовними варіантами або вкладати гроші. Особливо з урахуванням «закритості» системи – далеко не кожне програмне забезпечення можна легко встановити на Macbook.

Управління вікнами: важливі відмінності

Згідно з численними відгуками, отриманими від користувачів, як і частим скаргам нових власників Apple, саме базові елементи управління, викликають складності (адже вони настільки зручно реалізовані на Віндовс). Серед мінусів – маленькі кнопки, призначені зміни розміру вікна чи його закриття. І хоч ця проблема може здатися надуманою, для багатьох власників портативної комп'ютерної техніки, вона дуже серйозна.

Але головне – концепція вікон. Windows 11 або Mac OS – завжди питання виключно особистих побажань. Але при переході з однієї операційної системи на іншу корисно знати: при натисканні на звичний червоний хрестик на Макбуку, програма не буде закрита - вона продовжить працювати.

Як керувати вікнами на Mac OS?

Основна причина настільки заплутаного механізму дій, через який програма не буде закрита, а лише «сховається» геть – особлива специфіка Мак ОС. Суть її в тому, що вікна та програми – різні елементи, а відповідно, не варто очікувати від них синхронної взаємодії. Принцип використаний наступний:

  • при запуску програми буде відкрито вікно;
  • при закритті вікна – воно зникає з поля зору користувача;
  • Програма продовжує функціонувати.

І порівнюючи Мак чи Віндовс, власники першого типу пристроїв часто описують таку ситуацію. Але варто враховувати, що ця технологія не унікальна і давно реалізована і в операційній системі Microsoft: частина відкритого софту потрапляє в трей, де і продовжує свій життєвий цикл. 

Просто в комп'ютерній техніці Apple ця ідея була дещо вдосконалена, тому будь-яка із запущених програм одразу вирушає до третьої. Оскільки вікно і додаток – різні сутності, то вікно буде закрито, а програма продовжить свою роботу. Відповідно, можна натиснути на червоний хрестик і просто очистити екран від інформації, яка не потрібна в даний момент. А для повного закриття потрібно вивантажити програмне забезпечення з трею - і для цього потрібно виконати кілька додаткових дій.

Як закрити програму на Мак ОС?

Система Mac OS має деякі нюанси в управлінні. Вікна можна закривати, перемикатися між ними (у тому числі між різними елементами однієї програми), а меню програми буде доступно у верхній частині екрана – для швидкого та моментального доступу. Для повного закриття раніше використовуваного софта необхідно виконати одну з таких дій:

  • Натискання Cmd+Q. Q означає Quit, що дозволяє інтуїтивно запам'ятати необхідну комбінацію, а поступово вона взагалі дійде до автоматизму.
  • Меню у верхній панелі. Потрібно лише знайти бажаний додаток, натиснути на нього і вибрати пункт «Вийти».

Загалом система не настільки заплутана, як може здатися: на практиці з нею легко розібратися, а надалі це вже стане питанням звички. А розуміння принципів запуску додатків та подальшого закриття вікон допоможе швидше розібратися в нюансах роботи.

Кнопки керування в системі Mac OS

Порівнюючи Mac OS або Windows 10, потрібно відзначити і різницю в специфіці керування вікнами програми. Передбачено лише 3 елементи:

  • червона кнопка – закриє вікно, але програму відправить у трей;
  • жовта – згорне поточне вікно, але воно, як і раніше, буде доступним (приховати його можна за допомогою Cmd+H);
  • зелена – перехід у повноекранний режим.

Останній елемент найспірніший, адже програма не просто буде відкрита на весь екран – вона стане робочим столом. З одного боку - це зручно, особливо якщо власник Макбука або iMac використовує в роботі відразу кілька додатків, перемикатися між якими постійно. Тоді в питанні про те, що краще за Mac OS або Windows, однозначно виграє перший варіант. Кількість робочих столів безмежна, тому можна поділити їх за призначенням.

Ось тільки далеко не всіх користувачів це влаштовує, особливо якщо мета була у збільшенні розміру області, що використовується, а не перетворенні її на повноцінний робочий стіл. Але ця незручність успішно вирішить натискання клавіші Option і одночасний клік по зеленій кнопці.

антивірус

Безпека та антивірусний захист

Відразу після встановлення Віндовс власнику пристрою доведеться в терміновому порядку встановити гарний захист від шкідливих програм – вбудовані рішення є малоефективними.

Тому в змаганні MacOS проти Windows переможе «яблуко»: воно не тільки краще захищене, але й вірусів, здатних атакувати цю систему, набагато менше. А це важливий плюс, який не можна не враховувати.

Що краще для різних завдань: вибір ОС відповідно до професії

Купуючи новий або старий комп'ютер, покупець підбирає гаджет для виконання певних дій: навчання, робота, розваги. Останній пункт найсуперечливіший: геймери в один голос кажуть, що для сучасних ігор Макбук зовсім не підходить.

Причина в тому, що встановити відповідний софт - це завдання, яке може не увінчатися успіхом. Віндовс підтримують абсолютно всі популярні відеоігри, тому можна вибрати бажаний стиль або сюжет, насолоджуючись зануренням у віртуальну реальність. Але Мак спочатку не був створений для ігор – це правильний інструмент для складних завдань.

Що краще для програмування Mac чи Windows?

Відповідь на питання про те, що ж підібрати: Мак або Віндовс для програміста залежить від специфіки діяльності власника комп'ютерної техніки. Хоча у кожної ОС свої особливості, все-таки більшість Frontend-розробників віддають перевагу саме Макбукам. Це виправдано з низки причин, але часто зміна операційної системи дуже проблематична – звикання займає час, але це треба враховувати.

Тим, хто тільки починає свій шлях у світі програмування, краще все-таки не експериментувати і довіритися звичним рішенням. До того ж вартість еплівського заліза досить висока, а в період навчання та освоєння всіх нюансів цілком підійде будь-який бюджетний ноутбук, який отримав достатню кількість оперативної пам'яті, а також потужний процесор.

ОС для розробки софту для Apple

Тим, хто створює програми для iPhone, iPad або Macbook, навіть не варто замислюватися про інші операційні системи. Тому вибирати, що краще для програміста Mac або Windows у такій ситуації не доводиться: простіше вкласти потрібну суму в покупку необхідного гаджета, ніж намагатися будь-якими шляхами обійти існуючі обмеження - і з ймовірністю так і не досягти успіху. Xcode створена розробниками Apple, тому на інших платформах вона відсутня.

Вибір операційної системи для художника чи дизайнера

Кріейтори та інші представники творчих професій традиційно використовують яблучні гаджети, тим більше, що iPad далеко залишив за спиною всіх конкурентів у роботі з графікою. Але якщо виникає необхідність задіяти комп'ютер, то слід вибрати: Mac або Windows для дизайнера. Нещодавно пальму першості незмінно займав перший варіант, але завдяки поступовому вдосконаленню спеціалізованого ПЗ, як і появі нових додатків, ці системи знаходяться на одному рівні.

Витрати на Windows і Mac 

Якщо пристрій вибрано для особистого користування, це не такий значний критерій. Для корпоративної системи витрати на купівлю, а також постійне оновлення, стануть серйозною проблемою. Дешевше перейти на Мак – це вкладення окупиться сповна за рахунок підвищення продуктивності роботи співробітників, а також багаторічного безкоштовного обслуговування, оновлення та комплексної підтримки.

Вибір операційної системи: ключові висновки

Користувачеві потрібен комп'ютер для конкретних завдань: покупець хоче отримати зручного, багатофункціонального помічника, який миттєво оброблятиме будь-які запити та порадує стабільною роботою. Mac OS захоплює плавною графікою, а також ретельно продуманими елементами управління, але для їх повного освоєння знадобиться чимало часу.

Windows - це класика, вона не старіє і не втрачає своєї актуальності. Але іноді, користувачеві потрібні додаткові можливості, які виявляється недостатньо. Тому для роботи частіше купують Макбуки, а геймери із задоволенням вибирають високопотужні ігрові ПК та ноутбуки на базі Віндовс, щоб мати повний доступ у світ ігор та розваг.