Порівняння
0 0 

Як вибрати ноутбук в 2019?

14.03.2019

Вибираючи відповідний ноутбук, варто враховувати дві головні їх особливості. високу ціну в порівнянні з аналогічними за продуктивністю ПК та проблеми з модернізацією. Через це ставитися до вибору лептопа варто відповідальніше, ніж до покупки настільного комп'ютера. Перед покупкою враховують цілу низку критеріїв – від продуктивності до призначення ноутбука.

Вибір моделі за призначенням

як швидко вибрати ноутбук

Характеристики ноутбука багато в чому залежать від завдань, які вирішуватимуться за його допомогою. Найменше вимог висувається до офісних моделей, набагато більше за – до ігрових лептопів. При цьому варто враховувати, що ціна відповідатиме можливостям. Для роботи немає сенсу переплачувати за дискретне відео чи зайву оперативну пам'ять. Геймер не варто купувати недорогу модель, розраховуючи модернізувати її пізніше.

Ігровий ноутбук

ігровий ноутбук

Категорія геймерських мобільних комп'ютерів включає моделі з потужною апаратною частиною. Головними вимогами до таких ноутбуків є потужний процесор, дискретне відео та великий обсяг ОЗП (бажано від 16 ГБ). Роздільна здатність екрана – не нижче FullHD, розміри – від 15,6'' та вище.

Переваги ігрових моделей полягають у можливості запуску будь-якої сучасної гри хоча б на мінімальних налаштуваннях. Вистачить апаратної частини та для вирішення будь-яких інших завдань – ndash; від роботи з документами та інтернет-серфінгу до запуску фільмів та редагування відео.

Недоліками можна назвати високу вартість та порівняно невеликий час роботи. Через підвищене енергоспоживання, грати на ньому вийде не більше 3-4 год. Відрізняється геймерський ноутбук, сильним шумом системи охолодження та високою ймовірністю поломки.

Офісна модель

офісний ноутбук

Бюджетний або ноутбук бу вибирають, в першу чергу, за ціною. До таких моделей відносять мобільні комп'ютери у ціновій категорії до 15 000 гривень. Відеокарта такого ноутбука – ndash; інтегрована, процесору достатньо 2 ядер (недорогі моделі AMD A4-A10, Intel Pentium та Celeron). Пам'яті може вистачити і 2 ГБ, але для підвищення швидкості краще передбачити хоча б 4 ГБ.

Переваги офісної моделі – доступна ціна та тривалий час роботи. Ще один плюс полягає у високій надійності обладнання, яке ламається рідше ніж геймерські моделі. А єдиним серйозним недоліком можна назвати слабку апаратну частину, яка не дозволяє грати в сучасні ігри та відкривати одночасно більше 8-10 вкладок браузера.

Універсальний ноутбук

як вибрати дешевий ноутбук

Значна частина користувачів вибирає мобільні комп'ютери з непоганим балансом всіх параметрів – 4-ядерним процесором середнього рівня, оперативною пам'яттю 4-8 ГБ, недорогим дискретним відео та жорстким диском на 250-500 ГБ. Розміри екрана універсального ноутбука – не більше 14-15,6 дюймів. Цінова категорія – середня, від 15 до 40 тис. грн.

Власник такого мобільного комп'ютера може використовувати його для роботи, навчання, перегляду фільмів з високою роздільною здатністю та навіть запуску деяких ігор. Головна перевага – можливість виконання різних завдань. Недоліком є ​​відсутність серйозних плюсів. при покупці універсального лептопа користувача не вдається ні серйозно заощадити, як на бюджетній моделі, ні отримати максимальну продуктивність.

Нетбук

вибір нетбука

Нетбуками називають компактні мобільні комп'ютери, які можна порівняти за розміром з планшетами. Більшість моделей і є планшетні ПК з клавіатурою, яка іноді може навіть від'єднуватися. Найчастіше комплектуються бюджетними процесорами та сенсорним екраном.

Основні переваги нетбука – невеликі розміри та вага, що дозволяють переносити їх у компактній сумці, та доступна вартість. Важлива перевага – збільшений час роботи та сенсорне управління. Серед мінусів – слабка апаратна частина, невеликий накопичувач (зазвичай, в межах 32-64 ГБ), ОЗП на 2-4 ГБ, мінімальна кількість роз'ємів та портів.

Мобільний ноутбук

вибір ультрабука

Головна вимога до мобільних ноутбуків або ультрабуків – вага в межах 1-1,5 кг та компактні розміри при непоганій продуктивності. Такі моделі легко поміщаються в рюкзаку та підходять для подорожей чи поїздок у відрядження. Ще одна необхідна характеристика – тривалий час роботи, щонайменше 5-6 годин. Діагональ екрану середнього ультрабука – від 12,1 до 14 дюймів.

Серед інших переваг – непоганий процесор, великий обсяг пам'яті та SSD-диски як накопичувачі. Більшість моделей відрізняється привабливим дизайном. Основний недолік тільки один – найвища вартість.

На заміну комп'ютеру

вибір потужного ноутбука

Якщо лептоп потрібен для заміни стаціонарного комп'ютера, вимоги до такої моделі будуть нагадувати параметри ігрового ноутбука:

  • вимоги до оперативної пам'яті – не менше 8 ГБ;
  • процесор – одного з останніх поколінь, щонайменше, з 4 ядрами;
  • рекомендована роздільна здатність дисплея – FullHD;
  • діагональ – 17'';
  • накопичувач – від 500 ГБ та вище.

Переваги мобільного комп'ютера полягають у можливості вирішення тих же завдань, для яких використовується домашній ПК, включаючи запуск мультимедійних файлів та ігор. Нестача – висока ціна, порівняно невеликий час роботи та значна вага. Хоча зазвичай таким ноутбуком користуються в приміщенні, при необхідності підключаючи до електромережі.

Операційна система ноутбука

як вибрати операційну систему

Від встановленої на ноутбуці платформи залежить функціональність комп'ютера та витрати на його покупку. Бюджетні варіанти часто продаються із встановленою системою DOS, дозволяючи користувачеві вибрати ОС самостійно. Моделі середнього рівня та геймерські ноутбуки зазвичай отримують одну з трьох популярних платформ. Windows, macOS або Linux.

Windows

віндовс для ноутбука

Нові ноутбуки з Віндоус отримують 10 версію операційної системи. На бюджетних лептопах встановлюється Windows 10 Home з обмеженою функціональністю, на дорожчих моделях – 10 Pro. Переваги платформи виглядають так:

  • постійний випуск оновлень системи;
  • підтримка практично всіх ігор, що випускаються для сучасних ПК;
  • сумісність із сенсорними моделями ноутбуків;
  • великий асортимент програмного забезпечення, часто – безкоштовного або умовно безкоштовного.

До недоліків системи деякі користувачі відносять порушення конфіденційності. ОС Windows 10 постійно збирає інформацію про користувача – хоча цю функцію можна вимкнути у налаштуваннях. Ще один мінус – вразливість системи до вірусів.

MacOS

операційна система macos

Операційна система MacOS в обов'язковому порядку встановлюється на всіх «Макбуках». Причому встановити її можна і практично на будь-який інший ноутбук, отримавши у своє розпорядження «Хакінтош». Однак для підтримки системи розробниками рекомендується вибирати лептопи Apple.

Переваги MacOS:

  1. мінімальна ймовірність зараження вірусами – причина не тільки у більшій захищеності, а й у тому, що не найпопулярніша платформа рідше стає метою атаки хакерів;
  2. висока швидкість роботи;
  3. мінімум зависання ноутбука.

Недоліками вважають високу вартість програмного забезпечення – аналогічні програми для Windows коштують дешевше. Мінусом є відсутність підтримки більшості ігор – для геймерів вибір MacOS не рекомендовано.

Linux

лінукс для ноутбука

Платформи на базі Linux найвигідніші за ціною, тому часто встановлюються на бюджетні ноутбуки. Крім того, на ринку можна знайти однакові за параметрами моделі, що відрізняються тільки платформами – ; більш вигідною виявиться купівля комп'ютера з Unix-сумісною системою.

Переваги Linux:

  1. зниження витрат на покупку програмного забезпечення;
  2. невисокі системні вимоги;
  3. мінімальна ймовірність зараження вірусом.

Недоліком, які з точки зору звикли працювати з іншими системами користувачів, є незвичний інтерфейс і складне встановлення програм. Мінус для геймерів – відсутність підтримки майже всіх сучасних ігор. Хоча запускати деякі призначені для ОС Віндоус програми допоможе емулятор Wine.

Вибір процесора

який вибрати процесор для ноутбука

Вибирати процесор для ноутбука доведеться серед продукції двох виробників – AMD та Intel. При виборі варто керуватися 3 критеріями. ціною, енергоспоживанням та продуктивністю. Ще один нюанс – можливості вбудованої графіки, які мають значення для геймерів.

Моделі Intel

який процесор інтел вибрати для ноутбука

У модельному ряду Intel можна знайти три варіанти процесорів – бюджетні Celeron, середні за продуктивністю Pentium та потужні Core i3, i5, i7 та i9. Перша лінійка підходить для бюджетних ноутбуків, призначених для роботи з документами та інтернет-серфінгу. Процесори Pentium забезпечують непогану продуктивність, але для геймерського ноутбука варто вибрати Intel Core.

Переваги процесорів Інтел:

  1. висока продуктивність;
  2. низьке енергоспоживання;
  3. велика різноманітність моделей.

Недоліком марки є не найвигідніше співвідношення ціни до продуктивності. Різниця стає ще помітнішою при порівнянні топових моделей, в якому Intel помітно програє за вартістю свого конкурента AMD.

ЦПУ від AMD

який процесор амд вибрати для ноутбука

Серед бюджетних процесорів AMD варто звернути увагу на серію A. Вартість моделей A4-A12 знаходиться в межах $100 при продуктивності, достатньо для вирішення більшості завдань, крім запуску сучасних ігор. Серія FX включає процесори середнього рівня, для геймерського ноутбука вибирають ЦПУ AMD Ryzen.

Причини вибору процесорів AMD:

  1. доступна вартість;
  2. висока продуктивність вбудованої графіки;
  3. сумісність нових процесорів зі старими сокетами.

Недоліки марки – високе енергоспоживання, через яке знижується автономність ноутбука. Крім того, продуктивність топових версій AMD нижча в порівнянні з найпотужнішими процесорами конкурента.

Частота та кількість ядер процесора

При виборі процесора можна звернути увагу на його частоту, яка теоретично впливає на продуктивність роботи. Хоча набагато більше значення має модельний ряд, кількість ядер та технологія, за якою випущено ЦПУ. Звертати увагу на характеристику варто лише, вибираючи процесор в одній лінійці – ndash; так, модель FX-8350 (4,0 ГГц) працює швидше за FX-6300 (3,5 ГГц).

Кількість ядер вибирається залежно від призначення. Для бюджетних офісних лептопів достатньо двох, для геймерських моделей потрібно не менше чотирьох, для обробки відео процесор повинен мати щонайменше шість. Вибирати процесор із кількістю ядер більше 8 не має сенсу, оскільки швидкість його роботи та комфорт від ігрового процесу не збільшуються.

Вибір накопичувача

ссд або хдд

Для зберігання інформації ноутбуку потрібний накопичувач. На бюджетних моделях та нетубках часто ставиться диск eMMC на 32 або 64 ГБ, якого вистачає лише для встановлення операційної системи, роботи з текстом та інтернет-серфінгу. На інших лептопах ставлять накопичувачі SDD чи HDD.

SSD

Середній об'єм SSD для робочого ноутбука – 128 ГБ, ігрового – щонайменше 256 ГБ. Для зниження вартості виробники йдуть на компроміс. на твердотільний накопичувач ємністю 60-128 ГБ встановлюється операційна система та системні файли, основна інформація зберігається на HDD.

До плюсів таких дисків відносять:

  1. невелика вага та компактні розміри;
  2. удароміцність і безшумність;
  3. мінімальне енергоспоживання, що збільшує час автономної роботи;
  4. висока швидкість роботи – від 240 МБ/с до 1-4 ГБ/с.

Серед мінусів SSD-накопичувачів можна називати високу вартість, хоча за останні кілька років різниця в ціні з жорсткими дисками зменшилася. Недоліками є і обмежений ресурс, хоча будь-яка модель здатна прослужити не менше 5-8 років.

HDD

Жорсткі диски відрізняються великим обсягом. Навіть бюджетні ноутбуки отримують HDD-диски розміром від 320 ГБ, моделі середнього класу – від 500 ГБ. Ігровому лептопу підійде накопичувач на 1-2 ТБ, де розмістяться десятки сучасних ігор та їх дистрибутивів.

Плюсами HDD можна назвати:

  1. доступну ціну;
  2. просте відновлення інформації навіть у разі пошкодження диска;
  3. велика ємність – на топових моделях міститься до 16 ТБ інформації.

Серед мінусів цих пристроїв відзначають високе енергоспоживання, невисока стійкість до ударів та порівняно невелика швидкість роботи. Навіть найшвидші HDD-диски працюють у десятки разів повільніше за твердотільні накопичувачі.

Оперативна пам'ять ноутбука

оперативка для ноутбука

Від пам'яті ноутбука багато в чому залежить швидкість його роботи. Тому при виборі потрібної моделі слід обов'язково приділити увагу цьому параметру. Середній об'єм пам'яті становить 4-8 ГБ, у ігрових моделей – ndash; від 8 до 16 ГБ. Для нетбуків іноді буває достатньо 2 ГБ. Для топового геймерського лептопа може знадобитися 32 ГБ оперативної пам'яті.

Особливості вибору ОЗП

Тип оперативної пам'яті для ноутбука вибирають із двох варіантів:

  • DDR3 – застаріла оперативна пам'ять, що зазвичай зустрічається на бюджетних моделях – причому, в більшості випадків, використовується більш сучасна версія DDR3L;

  • DDR4 – ОЗП, призначена для нових ноутбуків і встановлюється майже на всіх мобільних комп'ютерах, крім офісних.

Пам'ять може бути замінюваною або розпаяною прямо на платі – у першому випадку для мобільного комп'ютера доступна модернізація, у другому – ні. Рекомендована кількість планок ОЗУ – 2 або 4. Парне число забезпечує двоканальний режим роботи, в якому швидкість роботи вища на 10-20%.

Тип та параметри екрана

який вибрати екран для ноутбука

Матриця екрану – один із головних елементів ноутбука. Причому звертати увагу рекомендується не лише на її діагональ, а й на поверхню. Для геймерського ноутбука має значення та роздільна здатність дисплея, якого має бути достатньо для ігор.

Глянцеве покриття

Дисплеї з глянцевим покриттям відрізняються високою контрастністю та природною кольоропередачею. Моделі з таким екраном відмінно підходять для перегляду відео та зображень, тому його вибирають для роботи з графічними редакторами та ігор. На таких моніторах інтенсивніше відображаються кольори – особливо глибокий чорний. А ще вони споживають менше електроенергії.

Мінусом покриття вважається проблема використання на вулиці або в тих випадках, коли екран знаходиться навпроти вікна. На сонці з'являються відблиски, що заважають роботі. Занадто яскрава картинка може стомлювати зір. Після вимкнення ноутбука на дисплеї помітні відбитки.

Матова поверхня

Матовий екран – непоганий варіант для офісної роботи. Такі дисплеї менше втомлюють очі, тож працювати на них можна довше. Крім того, антирефлексне покриття стійке до відблисків і дозволяє працювати на ноутбуці і при яскравому світлі в приміщенні, і на вулиці.

До мінусів таких дисплеїв варто віднести тьмяні кольори. Порівнюючи кольору матового і глянсового екрану, можна помітити явну перевагу другого варіанту. Крім того, цей варіант має вище енергоспоживання.

Розмір екрана

Розмір екрана ноутбука вибирається в залежності від завдань, що вирішуються за його допомогою:

  • 15-15,6'' – універсальний варіант, що підходить для ігор, роботи з документами, інтернет-серфінгу та вирішення інших завдань;
  • 12-14'' – непоганий розмір для ноутбука, що підходить для використання в поїздках;
  • 10-12'' – діагональ нетбука, що застосовується, в основному, для роботи та інтернет-серфінгу;
  • 17'' – розмір, який підходить для перегляду відео та ігор.

При виборі варто врахувати, що зі збільшенням діагоналі зростає і вартість лептопа та його вага. Рівень автономності обернено пропорційний розмірам екрана. Тому 12-дюймові ноутбуки працюють у 1,5-2 рази довше, ніж 15-дюймові.

Роздільна здатність

Роздільна здатність екрана залежить від двох факторів – діагоналі та цінової категорії:

  1. найбільш компактні 10-дюймові варіанти мають роздільну здатність 1280х800 пікселів;
  2. більшість бюджетних моделей, незалежно від діагоналі, комплектуються матрицею 1366х768;
  3. ноутбуки із середньої цінової категорії комплектуються екранами 1600х900 та FullHD;
  4. топові пристрої, включаючи геймерські моделі, отримують екрани з роздільною здатністю 2560х1600, 2880х1800 і навіть 4K.

Для роботи з документами роздільна здатність дисплея практично не має значення. Для ігор більше підходить FullHD. Вибирати моделі з 4K-екраном можна – та не обов'язково. Навіть для діагоналі 17 дюймів такий дозвіл буде надлишковим.

Вибір відеокарти

яку відеокарту вибрати для ноутбука

Графічні плати можуть бути інтегрованими, відповідними для офісних моделей, або дискретними, що встановлюються на ігрових лептопах. Перший варіант вбудований у процесор AMD чи Intel. Дискретна модель може бути випущена одним із двох популярних виробників відеокарт.

Nvidia

Нвідіа для ноутбука

Моделі із серії Nvidia GeForce GT часто встановлюються на ігрових ноутбуках. Модифікація M призначена для універсальних моделей. Перша цифра у назві показує покоління, друга говорить про призначення картки. Графічні плати x10-х30 підходять для офісних лептопів, x40-х50 – для бюджетних ігрових моделей, х60-х80 – для топових геймерських.

Переваги таких карт:

  1. висока ефективність;
  2. непогана енергоефективність;
  3. сумісність з більшістю ігор.

Недоліки відеокарт цієї серії – висока вартість та сильне нагрівання. Через високу температуру дискретної графіки система охолодження працює інтенсивніше та шумить сильніше.

AMD

амд радеон

Відеокарти компанії AMD Radeon відрізняються найкращим співвідношенням ціни до якості. При цьому підходять для використання у іграх. Як і в лінійці Nvidia, при виборі продуктивних моделей слід дивитися на останні дві цифри. Чим вони вищі, тим більша потужність.

Плюси відеокарт:

  1. порівняно невисока вартість;
  2. непогана ефективність бюджетних версій;
  3. менший рівень нагрівання та енергоспоживання.

До мінусів карток відносять порівняно невелику продуктивність в іграх. За частотою кадрів в ігровому процесі топові графічні плати AMD відстають від конкурента Nvidia.

Intel

відокарти інтел

Компанія Інтел не випускає дискретних графічних плат. Однак серед моделей можна знайти чимало цікавих рішень вбудованої графіки. Причому, якщо серія HD Graphics помітно поступається справжнім відеокартам, Iris Plus Graphics показує серйозну продуктивність і підходить навіть для деяких сучасних ігор, якщо встановити мінімальні та середні налаштування.

Серед плюсів такої графіки відзначають мінімальне енергоспоживання та повну відсутність шуму від системи охолодження. Ще одна перевага – зниження витрат купівлю відеокарти. До мінусів відносять неможливість використання у продуктивних іграх.

Ємність акумулятора та рівень автономності

Час роботи ноутбука від акумулятора залежить від потужності його батареї та енергоспоживання комплектуючих – в першу чергу, екрану, процесора та відеокарти. Тому у продуктивної ігрової моделі рівень автономності буде нижчим, навіть при великій ємності акумулятора.

Рекомендується вибирати моделі, здатні опрацювати на одному заряді не менше 3 годин. Для мобільного ноутбука необхідний рівень автономності вище – такий лептоп має працювати не менше 5-6 годин. Максимальний час роботи у нетбуків – ndash; 10 год і вище.

Інтерфейс та слоти

Для підключення до Інтернету та роботи з периферійними пристроями ноутбук повинен комплектуватися такими слотами та модулями:

  • Wi-Fi – бажано дводіапазонним, що забезпечує високу швидкість бездротової передачі даних;
  • LAN – для проводового з'єднання з Інтернетом або локальною мережею;
  • HDMI – для підключення до телевізора або монітора.

Модуль Bluetooth не є обов'язковим для ноутбуків. Однак у деяких моделей він є. За допомогою вбудованого Блютус до лептопу простіше підключати бездротові клавіатури або миші, синхронізувати з іншою технікою, включаючи мобільні телефони.

USB

Порти USB 2.0 – стандартне рішення для будь-якого комп'ютера, включаючи мобільні. Оптимальна кількість таких роз'ємів – не менше 3. Це достатньо для підключення USB-флешки, мобільного модему, принтера або додаткової клавіатури.

Порти USB 3.0 забезпечують вищу швидкість передачі інформації – майже в 10 разів вище порівняно з попереднім поколінням. Щоправда, трапляються вони рідше. Більшість моделей мають не більше 1-2 таких портів.

VGA

Наявність порту VGA дозволяє власнику ноутбука підключати пристрій до телевізора або монітора. Хоча роздільна здатність зображення при цьому нижче, ніж при використанні HDMI. Крім того, технологія VGA не дозволяє передавати аудіо – при підключенні до телевізора звук йтиме з динаміків лептопа.

До мінусів VGA відносять вплив відстані до зовнішнього пристрою на якість сигналу. Для відсутності перешкод у зображенні рекомендується встановити ноутбук на невеликій відстані від монітора або телевізора.

Вибір бренду

Вибір виробника ноутбука багато в чому залежить від особистих уподобань покупця. Хоча деякі марки вже склали певний імідж. Деякі бренди найчастіше випускають бюджетні моделі з невисокою продуктивністю, розраховані на масового покупця, серед продукції інших компаній найчастіше зустрічаються топові ноутбуки з високою вартістю.

Apple

ноутбуки епл

Компаній Еппл, що випускає «Макбуки» з операційною системою MacOS, відома високою якістю збирання своєї продукції. З іншого боку, обходиться така покупка дорожча за інші ноутбуки. До переваг техніки Apple відносять привабливий дизайн, високий рівень автономності та якісні екрани.

Серед мінусів відзначають високу вартість ноутбуків і відповідного для їхньої операційної системи програмного забезпечення. Найдорожче обходиться і ремонт «Макбука». А через складність з його збиранням для ремонту та модернізації доведеться звертатися лише до фахівців сервісного центру.

Dell

ноутбуки dell

Ноутбуки Dell зустрічаються в чотирьох різних лінійках. Моделі Alienware відрізняються високою продуктивністю та підходять для геймерів. У серіях Vostro та Latitude можна знайти лептопи з бюджетної цінової категорії, призначені в першу чергу для роботи. Лінійка Inspirion – середні за ціною та непогані за продуктивністю варіанти.

До плюсів виробника відносять високий рівень ремонтопридатності та техпідтримки. Топові моделі відрізняються непоганим співвідношенням ціни та якості серед інших геймерських ноутбуків. Єдиний серйозний мінус таких ноутбуків. значну вагу.

Lenovo

ноутбуки lenovo

Бренд Lenovo випускає мобільні комп'ютери в будь-яких цінових категоріях. У списку його продукції є і трансформери із сенсорними екранами, і бюджетні моделі, і топові ігрові ноутбуки. Перевагою лептопів компанії є розумне співвідношення ціни та якості, непогані екрани з високою деталізацією та реалістичною картинкою.

На думку користувачів, до мінусів продукції Lenovo можна віднести часті поломки бюджетних рішень. Не всіх власників цих ноутбуків влаштовує і якість сервісу, що помітно поступається рівню обслуговування інших компаній.

Вибір місця покупки

Вибирати місце для покупки ноутбука доводиться між інтернет-магазином та звичайною торговою точкою – в більшості випадків це супермаркет електроніки. Перший варіант коштує вигідніше, а підбирати відповідну модель за вибраними параметрами швидше і простіше.

Покупка в магазині дозволяє перевірити ноутбук, оглянути її з усіх боків, увімкнути і переконатися в тому, що підходить вона не тільки за характеристиками, але і дизайном і зручністю використання. Недосвідченому користувачеві такий варіант підходить ще й тим, що дозволяє отримати консультацію з боку продавця.