Порівняння
0 0 

Як вибрати і купити хороший б/у ноутбук: корисні рекомендації

17.02.2022

Якісна, функціональна техніка з хорошою продуктивністю-покупка, що вимагає істотних вкладень. Але можна непогано заощадити, віддаючи перевагу б / у гаджетам — вартість може бути нижче практично в два рази, в порівнянні з новим ідентичним за характеристиками пристроєм, а термін служби придбання складе не один рік. Як вибрати хороший ноутбук? Корисні рекомендації допоможуть врахувати всі можливі "підводні камені" і прийняти остаточне рішення про покупку.

3 причини купити старий ноутбук

Порівнюючи нову і колишню в експлуатації техніку, особливо з урахуванням обмеженого бюджету, виділеного на покупку, по ряду причин краще замовити старий варіант:

  • Хороша "начинка". Ноутбуки, що вийшли 3-5 років тому, як і раніше актуальні. Наприклад, процесор Intel Core i5, використовується в нових моделях ноутбуків, хоч за деякими характеристиками його обігнав Intel Core i7. Тому якщо мова не йде про встановлення ресурсовитратного ПЗ, роботи в режимі багатозадачності (з декількома програмами одночасно), або запуску сучасних комп'ютерних ігор, то процесора i5 і Intel Core i3 буде достатньо для роботи, навчання, а також інших повсякденних завдань. Особливо в поєднанні з потужною відеокартою і достатньою кількістю оперативної пам'яті,
  • Якість зображення. Матриці IPS відрізняються від аналогів не тільки широкими кутами огляду, але і тривалим періодом служби. Картинка роками буде яскравою і насиченою, незмінно радуючи відмінною контрастністю, тому можна сміливо купувати б/у пристрій. А ось популярні OLED дисплеї, на органічних світлодіодах, не вимагають підсвічування і бездоганно передають глибокі чорні тони. Але поступово тьмяніють, втрачаючи свою яскравість. Істотних незручностей це не доставить, а якщо ноутбук купується для роботи з фото або відео, краще замовити модель з OLED екраном, не старше 5-ти річного віку, або віддати перевагу гаджетам з матрицею IPS.
  • Модернізація. Незначна поломка істотно відіб'ється на вартості. Але, наприклад, клавіатуру, яка втратила кілька клавіш, або вийшов з ладу кулер, можна замінити відносно недорого - в результаті повноцінна робота пристрою буде відновлена. Якщо внутрішнього обсягу пам'яті не вистачає для поточних завдань або зберігання файлів, то його також легко збільшити, підібравши відповідний накопичувач. Можна і зовсім удосконалювати придбання поступово, докуповуючи або змінюючи певні елементи.

Як правильно вибрати ноутбук? Детально вивчити, а головне, проаналізувати ТЕХНІЧНІ характеристики, щоб переконатися в тому, що пристрій відповідає своїй ціні. Додатковою перевагою стане наявність гарантії. Якщо покупець купує б / у техніку в спеціалізованому магазині, то гарантійний термін може становити до 1 року. І при цьому ціна буде досить лояльна, тому можна замовити модель відомого бренду, а не бюджетний китайський аналог.

Мінуси покупки б / у ноутбука

Щоб не помилитися з покупкою і підібрати надійну, а головне, зручну у використанні техніку, корисно знати про поширені недоліки старих пристроїв:

  • Слабка акумуляторна батарея. Чим активніше експлуатувався гаджет попереднім власником, тим менше буде час його автономної роботи. Тому якщо потрібно вибрати ноутбук для подорожей і відряджень, варто розглянути моделі «Молодші», або в майбутньому замовити новий акумулятор. Якщо ж працювати належить виключно в домашніх умовах, то не виникне жодних проблем з підзарядкою.
  • Відсутність потрібних роз'ємів. Технології змінюються і вдосконалюються: наприклад, в більшості сучасних ноутбуків відсутній дисковод, хоча ще кілька років тому він був практично в кожній моделі. Тому якщо необхідні певні функції або підключення додаткових пристроїв, то варто переконатися, що обрана техніка відповідає перевагам майбутнього власника.
  • Сліди експлуатації. На відміну від б/у смартфонів, для яких більшість власників дбайливо підбирають чохли, старі ноутбуки виглядають не настільки бездоганно. Але зовнішні дефекти (подряпини, потертості), ніяк не позначаться на функціональності — це виключно зовнішні недоліки.

Знаючи всі плюси і мінуси б/у техніки, можна без зусиль купити бюджетний ноутбук в Україні. Головне, купувати тільки гаджети, що пройшли комплексну перевірку і у надійних продавців — це стане гарантією тривалого періоду експлуатації пристрою.

як перевірити ноутбук при покупці

Вибір ноутбука: увага до деталей

Порівнюючи різні моделі, на прикладі ноутбука dell latitude xt3, потрібно спочатку визначити мету придбання пристрою: для роботи, для відпочинку, спілкування в мережі або навчання — від цього залежить набір актуальних характеристик, яким повинен відповідати потрібний варіант. Але існують і базові вимоги, які є ключовими у виборі:

  • Відсутність навіть незначних пошкоджень на екрані, в тому числі битих пікселів;
  • Потужний процесор з хорошою продуктивністю;
  • Справний графічний адаптер (відеокарта);
  • Якісний жорсткий диск;
  • Робоча клавіатура і тачпад.

Додатковою перевагою стане наявність вже встановленої операційної системи - це допоможе ретельно перевірити пристрій ще на етапі початкового огляду, щоб отримати повну інформацію про його реальний стан.

як вибрати хороший ноутбук

Технічні характеристики: на що звернути увагу?

Почати вибір варто з вивчення основних функціональних елементів майбутнього придбання, щоб переконатися в тому, що модель буде в повному обсязі виконувати задані функції.

Процесор

Основна деталь будь-якого гаджета, від якої безпосередньо залежить його працездатність. Чим вище очікуване навантаження (робота з» важким " ПО, одночасний запуск відразу декількох програм або спеціалізовані робочі додатки), тим потужніше повинен бути і процесор. А для перегляду фільмів, соціальних мереж або роботи з текстовими файлами, підійде практично будь-який варіант.

Оперативна пам'ять

Мінімальний обсяг ОЗУ становить 4 Гб, але краще розглянути моделі не менше, ніж на 8 або навіть на 16 Гб. А для геймерів оптимально 32 або 64 Гб оперативної пам'яті. Надалі техніку можна вдосконалити і доповнити базове оперативне запам'ятовуючий пристрій.

Відеокарта

Інтегрований (вбудований) графічний адаптер "забирає" частину ресурсу системи-важливо враховувати цю особливість. Дискретні варіанти споживають набагато менше енергії, а головне, мають власну пам'ять, тому актуальні для роботи з графічними програмами або ПЗ для монтажу відео, а також підходять для відеоігор.

Твердий диск

Щоб зрозуміти, як вибрати б/у ноутбук, потрібно сформувати базовий перелік завдань, який будуть виконуватися з його допомогою. Це допоможе розрахувати орієнтовний обсяг жорсткого диска, якого буде достатньо для зберігання даних. Оцінити працездатність цього елемента дуже просто: потрібно перемістити будь — яку папку з файлами з диска C на D - поява стороннього шуму в цей момент має насторожити, це з високою ймовірністю свідчить про можливі несправності.

Материнська плата

Ця деталь часто виходить з ладу в результаті механічних пошкоджень (удари, падіння), тому перед покупкою потрібно детально оглянути корпус, оцінюючи найдрібніші дефекти (відколи, тріщини). По можливості, можна додатково оглянути і саму материнську плату.

Дисплей

Для перевірки екрану можна запустити спеціальне відео-тест на биті пікселі. Це допоможе оцінити справжній стан дисплея, а також виявити навіть непомітні на перший погляд пошкодження. При огляді необхідно уважно розглянути матрицю з різних сторін-деякі дрібні дефекти можна побачити тільки під певними кутами.

Клавіатура і тачпад

Якщо в ноутбуці вже встановлена операційна система, то при перевірці варто запустити будь-який текстовий редактор. Почергове натискання всіх клавіш і переміщення курсору допоможе оцінити працездатність, як клавіатури, так і тачпада.

Акумулятор

Батарея - деталь, яка в числі перших перестає виконувати задані функції. Як вибрати хороший ноутбук? Досить просто, головне правильно оцінити стан акумулятора-чим активніше і частіше використовувався гаджет, тим швидше він розряджається.

Як правильно вибрати ноутбук

Перевірка і огляд б / у ноутбука при покупці

Безпосередньо при " знайомстві» з майбутнім придбанням, потрібно оцінити кожну деталь і перевірити наступні елементи:

  • Запустити пристрій, зафіксувати швидкість завантаження, а також прислухатися до виникає шуму;
  • Легким натисканням перевірити кожну клавішу, оцінюючи плавність м'якість і плавність ходу;
  • Запустити диспетчер пристроїв, перевірити експлуатаційні параметри моделі;
  • Встановити спеціальне програмне забезпечення, здатне виявити навіть приховані недоліки;
  • Оцінити зовнішній стан і переконатися у відсутності виражених дефектів і пошкоджень;
  • Перевірити USB порти (варто обов'язково взяти з собою флеш-накопичувач);
  • Включити улюблену музику або будь-яке відео, щоб перевірити справжній стан динаміків.

Колишня в експлуатації Європейська техніка-це недороге, раціональне придбання, всі витрати на яке окупляться сповна. А ввічливі і доброзичливі менеджери детально розкажуть про те, як перевірити ноутбук при покупці і допоможуть підібрати Кращі за всіма характеристиками варіанти.