Порівняння
0 0 

Як зробити скріншот на ноутбуці чи комп'ютері з Windows 10

11.08.2023

Існує кілька способів зробити скріншот:

Перший спосіб: натиснути кнопку «Print Screen» 

Залежно від типу пристрою, що використовується, може бути кілька варіантів комбінацій клавіш. 

Щоб зробити скріншот на комп'ютері, потрібно натиснути клавішу «Print Screen»

як зробити скріншот на комп'ютері

Щоб зробити скріншот на ноутбуці, необхідно натиснути одночасно комбінацію клавіш «Fn» та «Print Screen».

як зробити скріншот на ноутбуці

Цей спосіб дозволяє зробити скріншот всього екрана. Назва клавіші «Print Screen», може відрізнятися в залежності від виробника клавіатури і може бути підписана як «PrtScr», «PrntScrn», «PrtSc», або «PrtScn», але незалежно клавішами «F12» та «Scroll Lock».

Скріншот буде збережено в буфері обміну і ви зможете вставити його в будь-який редактор, чат або електронну пошту за допомогою комбінації клавіш «Ctrl» + «V». 

Як зберегти скріншот в окремому файлі

Для збереження скріншота в окремому файлі, можна використовувати стандартну програму «Paint». Натисніть кнопки «Пуск > Стандартні > Paint»

як зайти в paint

Або введіть у поле пошуку «Paint»

як зайти в paint

Після того, як запуститься редактор зображень «Paint», натисніть одночасно кнопки «Ctrl» + «V», так ви вставите скріншот у поле редагування. Натисніть кнопки «Ctrl» + «S» на екрані з'явиться вікно для збереження файлу. Напишіть ім'я файлу, виберіть формат зображення та місце, де хочете його зберегти, потім натисніть кнопку «Зберегти». 

як зберегти скріншот в paint

Другий спосіб: одночасно натиснути кнопки «Alt» + «Print Screen»

На комп'ютері: натисніть комбінацію клавіш «Alt» + «Print Screen» 

як зробити скріншот активного вікна на комп'ютері

На ноутбуці: натисніть комбінацію клавіш «Fn» + «Alt» + «Print Screen»

як зробити скріншот активного вікна на ноутбуці

За допомогою цього способу, можна зробити скріншот активного вікна, наприклад, скріншот вікна браузера або вікно запущеної програми на комп'ютері або ноутбуці. Скриншот буде збережено в буфері обміну, звідки ви можете вставити його в потрібне місце, наприклад в редактор зображень або надіслати в чаті повідомленням, для цього потрібно натиснути комбінацію клавіш «Ctrl» + «V» там де ви хочете помістити скріншот. Зберегти скріншот окремим файлом можна тим самим способом, що й у першому випадку.

Третій спосіб: натиснути кнопки «Windows» + «Shift» + «S» 

Для комп'ютера та ноутбука використовується та сама комбінація, потрібно одночасно натиснути кнопки «Windows» + «Shift» + «S».

як зробити скріншот виділеної ділянки екрана

Ця комбінація запустить вбудовану в Windows програму «Малюнок на фрагменті екрана». Ця програма присутня на версіях Windows 7 та вище.

програма начерк на фрагменті екрана

Потім виділіть необхідну ділянку екрана, щоб зробити скріншот.

виділити область екрана для скріншота

Після того, як ви виділили необхідну ділянку екрана, створюється скріншот, він збережеться в буфері обміну, щоб вставити скріншот у потрібне вам місце з буфера обміну, натисніть «Ctrl» + «V». Також після створення скріншота, в нижньому, правому кутку екрана з'явиться повідомлення від програми «Малюнок на фрагменті екрана» про те, що скріншот створено та збережено в буфері обміну.

повідомлення про вдало створений скріншот

Якщо ви натиснете на це повідомлення, відкриється вікно програми. Ви зможете зберегти скріншот окремим файлом, натиснувши кнопку дискети.

як зберегти скріншот

Відкриється вікно, щоб зберегти скріншот окремим файлом. Виберіть місце, де хочете його зберегти, напишіть ім'я файлу та виберіть формат файлу, потім натисніть кнопку зберегти.

як зберегти скріншот

Четвертий спосіб: натиснути клавіші «Windows» + «Print Screen» 

Натисніть комбінацію кнопок «Windows» + «Print Screen».

як зробити скріншот

Цей спосіб, так само як і перший, робить скріншот всього екрану і зберігає в буфері обміну, але на відміну від першого способу, ще й зберігає скріншот окремим файлом в папку «Знімки екрана». Зазвичай ця папка знаходиться по дорозі: C: Користувачі ваше_ім'я Зображення Знімки екрана.

куди зберігаються скріншоти

Цей спосіб більше підходить у випадку, коли потрібно, щоб скріншот зберігався у вас тривалий час. Або ви хочете швидко зробити велику кількість скріншотів і потім вже працювати з ними.