Порівняння
0 0 

Як перевірити монітор на биті пікселі: Прості методи діагностики та поради щодо вибору

04.08.2023

Биті пікселі – страшний сон будь-якого користувача комп'ютерної техніки. Білі, яскраві або чорні точки, що з'являються на екрані, відволікають всю увагу, що завдає серйозного дискомфорту, а також створює додаткове навантаження на зір. Якщо матриця дисплея була зіпсована, можна спробувати відновити її доступними методами, або взагалі замінити пристрій. В інтернет-магазині pc.com.ua доступний великий вибір моделей із гарантованою відсутністю пошкоджень. Всі товари в наявності доступні до замовлення, а тестовий період самостійної перевірки допоможе провести повну діагностику та переконатися у відмінній якості та працездатності обраного пристрою.

Що таке биті пікселі і як вони впливають на зображення?

на моніторі биті пікселі

Піксель – найменша одиниця зображення на екрані. Це точки, з комбінації яких буде сформовано єдину картинку. За її формування відповідають або рідкі кристали, або органічні світлодіоди. все залежить від типу екрану, що використовується. А відповідно битий піксель не здатний правильно відобразити колір, що виділяє його на дисплеї та порушує цілісність отриманого зображення. Існує безліч причин появи такого дефекту:

  • Фізичні ушкодження. Це може статися, якщо монітор був ударений, схильний до сильного тиску, трясіння, вібрації або інших механічних впливів.
  • Теплова дія. Техніка, яка задіяна в умовах підвищеної температури або недостатньої вентиляції, часто виходить з ладу. Це може призвести до появи битих пікселів, проблем підсвічування або інших дефектів екрана.
  • Тривале використання. Тривалий час роботи монітора з максимальною яскравістю або статичним зображенням на екрані (наприклад, логотип компанії) може призвести до «вигоряння» певних точок.
  • Програмні збої. Іноді проблема з битими пікселями може бути пов'язана з програмними аспектами, такими як несумісність драйверів відеокарти або помилки у графічних програмах.

Наявність битих пікселів призводить до порушення візуальної цілісності зображення, що відволікає увагу та знижує задоволення від перегляду контенту. При використанні графічних додатків це може бути критично, а при роботі з текстом білі або темні «точки» створюють «шум», що ускладнює сприйняття і підвищує втому очей. В результаті продуктивність користувача багаторазово знижується.

Візуальна перевірка наявності битих пікселів

візуальна перевірка наявності битих пікселів на моніторі

Щоб оцінити якість зображення при покупці монітора, можна використовувати один із популярних способів перевірки – це займе кілька хвилин і допоможе швидко виявити пошкоджені ділянки.

Використання однотонних фонів

Щоб знайти «биті» Пікселі потрібно підготувати кілька однотонних картинок. Для діагностики використовуються такі відтінки:

  • червоний;
  • зелений;
  • синій;
  • білий. 

На такому тлі будь-які дефекти будуть моментально помітні. Битий піксель буде виглядати як яскрава або навпаки, темна ділянка, яка не відповідає іншим навколо неї. Можна взагалі задіяти зображення з повністю чорним або повністю білим тлом і «пройтись» поглядом по всьому екрану – несправності будуть добре видно.

Анімовані тестові зображення

Розроблено для більш ефективної перевірки та виявлення дефектів монітора. Це відео або GIF-анімації, які містять різні колірні та геометричні патерни, що змінюють один одного.

Анімовані тести екрану працюють шляхом створення швидких та повторюваних змін у колірних шаблонах або геометричних формах. При програванні такого відео або анімації на моніторі кожен піксель активізується і змінює свої кольори відповідно до заданих параметрів. Це дозволяє виявити биті ділянки, які можуть бути не помітні на статичних зображеннях.

Як перевірити монітор на биті пікселі без комп'ютера?

Далеко не завжди користувач має можливість відразу підключити екран до ПК або ноутбука, щоб перевірити його. Перевірка у вимкненому стані недостатньо достовірна – без подачі живлення неможливо побачити зображення та виявити приховані дефекти.

Але варто обов'язково провести візуальний зовнішній огляд: потрібно лише придивитися або провести пальцем по екрану, щоб виявити дрібні недоліки:

  • подряпини;
  • тріщини;
  • вм'ятини. 

Явні дефекти свідчать про те, що пристрій був схильний до механічних пошкоджень і ймовірність вад зображення досить велика.

Використання програмних інструментів для діагностики битих пікселів

Щоб не покладатися виключно на результати візуального огляду, корисно використовувати спеціалізоване ПЗ, яке дозволить реально оцінити стан екрану.

Dead Pixel Buddy

dead pixel buddy

Безкоштовна та проста у використанні програма. Користувачеві доступний ряд тестових режимів, включаючи однотонні кольори, чорно-білі зображення і відтінки, що швидко змінюються. Встановлення не потрібне, програму можна запустити відразу після завантаження.

IsMyLcdOK

IsMyLcdOK

Безкоштовна утиліта, яка також не потребує встановлення, тому може бути запущена будь-якого знімного носія або завантажена безпосередньо в процесі перевірки. Окрім зміни відтінків, можна запустити вертикальні або горизонтальні лінії та інші ефекти. Інтерфейс простий і зрозумілий: достатньо натиснути потрібну клавішу відповідно до посібника користувача.

Онлайн тест екрана монітора

онлайн тест екрана монітора

Можна взагалі обійтися без використання спеціалізованого ПЗ, а запустити перевірку онлайн. Після запуску тесту на екрані з'являться однотонні зображення, які змінюватимуть картинки з безліччю точок, смуг та клітин, а також динамічні відео.

Перед покупкою потрібно запустити комплексний тест – навіть дрібні точки завдають певних незручностей, а явні засвіти зіпсують все враження від ігор, а також відео чи графічного контенту. І це ще одна причина замовляти вживану комп'ютерну техніку лише у спеціалізованих магазинах, які в обов'язковому порядку тестують товар перед відправкою.

Поради щодо вибору б/в монітора без битих пікселів

Щоб новий екран виправдав вкладені кошти, корисно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • узгодити умови гарантії та повернення – плюсом стане наявність тестового періоду для перевірки пристрою;
  • при отриманні ретельно оглянути поверхню – особливу увагу на кути та краї дисплея;
  • запустити тестові програми, включити однотонне тло або анімацію – це допоможе виявити навіть непомітні на перший погляд дефекти.

Відсутність видимих ​​пошкоджень – не запорука справності монітора. Тому так важливо не нехтувати комплексною діагностикою, щоб надалі не відчувати жодних проблем під час його експлуатації.

Як перевірити монітор на биті пікселі в магазині?

Безпосередньо під час відвідування торгової точки, самовивезення чи отримання посилки в поштовому відділенні, потрібно провести базові тести. Для цього потрібно:

  • взяти з собою ноутбук для підключення екрана;
  • заздалегідь вибрати перелік програм або тестів, які будуть використані для перевірки;
  • запустити діагностику – і лише після цього підтверджувати покупку.

Якщо комп'ютер неможливо задіяти, можна скористатися флешкою, завантаживши на неї однотонні зображення. За допомогою HDMI-кабелю із входом micro-USB, Type-C, Lightning або відповідного перехідника, легко підключити екран навіть до смартфона або планшета, щоб провести базову перевірку.

Переваги придбання монітора б/в

Страх появи битих пікселів часто змушує користувачів переплачувати значні суми, відмовляючись від придбання пристроїв, які вже були в експлуатації. Але насправді, темні та світлі точки можна виявити і на зовсім новому екрані, якщо при його зберіганні на складі транспортування не було дотримано базових правил безпеки. При цьому техніка виграє за рядом параметрів:

  • доступна ціна;
  • обов'язкова перевірка перед надходженням у продаж та відправкою майбутньому одержувачу;
  • різноманітність недорогих моделей з хорошими характеристиками та великою діагоналлю екрана.

Щоб підібрати потрібний монітор, потрібно задати основні параметри: діагональ екрана, роздільна здатність, частота оновлення, а також оптимальний діапазон цін. Це прискорить пошук потрібного пристрою, а докладний опис функцій та особливостей кожної моделі допоможе зробити підсумковий вибір.

Як прибрати битий піксель на моніторі?

Якщо в процесі експлуатації екран був зіпсований, або вдарений при транспортуванні, тобто шанс «на лікування». Існує кілька простих способів, які допоможуть відновити пошкоджені ділянки.

Масажний метод

Виявивши за допомогою серії тестів світящі або чорні точки, які не відповідають загальному малюнку, потрібно не вимикаючи монітор акуратно промасувати його. Для цього можна використовувати ватну паличку або м'яку тканину. Легкий точковий тиск допоможе відновити нормальну роботу.

Але потрібно дотримуватись максимальної обережності: надмірна активність або сильні натискання можуть лише погіршити ситуацію – і на дисплеї з'явиться різнокольорове «пляма», прибрати яке вже неможливо.

Спеціалізоване програмне забезпечення

Існує кілька програмних інструментів, які можна використовувати для відновлення екрана:

  • JScreenFix – онлайн інструмент, який доступний через браузер. Користувач має пройти коротку реєстрацію, щоб отримати доступ до основних функцій безкоштовної програми.
  • UndeadPixel – набір різних тестових режимів, включаючи повноекранні кольорові та чорно-білі зображення, які допомагають виявити дефекти на моніторі. Після виявлення проблеми буде запущено режим виправлення.

Принцип дії цього ПЗ полягає в генерації швидко змінних колірних шаблонів, які можна розмістити поверх потенційного битого пікселя на моніторі. Цей метод називається «запалювання», що може допомогти відновити певні ділянки.

Вимкнення екрана

У деяких випадках може бути корисним призупинити експлуатацію дисплея на кілька днів. За тиждень у відключеному стані зникне статична напруга, що накопичилася на транзисторах. Такий спосіб «перезавантаження» часто виявляється дуже дієвим – ndash; і після ввімкнення екран успішно пройде всі тести.

Спецпропозиція від інтернет-магазину pc.com.ua

Бите пікселі – серйозна проблема, яка завдає суттєвого дискомфорту. Наявність білих або чорних точок на екрані багаторазово підвищує стомлюваність очей і викликає роздратування, тому важливо обов'язково перевіряти екран перед покупкою: починаючи від ретельного огляду і закінчуючи запуском спеціального ПЗ, що виявляє дрібні несправності.

В інтернет-магазині pc.com.ua легко замовити якісну техніку з Європи, в тому числі монітори, які ретельно перевірені перед надходженням у продаж. Покупцеві є гарантія на товар, а також 15 днів на самостійну перевірку пристрою.

У каталозі доступні б/в монітори відомих брендів: Acer, LG, Samsung, HP, FUJITSU, DELL, Lenovo, Asus, Philips та багатьох інших. Для замовлення можна додати товарні позиції до кошика або зв'язатися з менеджерами по телефону, вказаному на сайті. Консультанти на зв'язку у будні з 09:30 до 18:00, а також у суботу з 10:00 до 13:00. Передбачено можливість самовивезення, а також доставку по Україні.