Порівняння
0 0 

Що робити, якщо не включається ноутбук – Посібник з діагностики та вирішення проблеми

04.08.2023

Ноутбук – хороша альтернатива ПК, яка виграє за рахунок портативності та автономності. Легкий та компактний лептоп зручно транспортувати та брати із собою у поїздки, а також поєднувати роботу вдома та в офісі. Але, як і будь-яка техніка, пристрій може зненацька вийти з ладу. Що робити, якщо ноутбук не вмикається? Чорний екран та відсутність реакції девайсу на дії користувача, не привід поспішати за новим девайсом: з високою ймовірністю електронний помічник «не помер» і є шанс діагностувати та усунути поломку.

Ноутбук не включається: перевіряємо зарядку, акумулятор, підключення до мережі та працездатність перемикача живлення

зарядний пристрій ноутбука

Одна з найпоширеніших проблем через яку не включається ноутбук, що виникають у власників ноутбуків – поломка зарядного пристрою або вихід з ладу акумулятора: через це розряджений гаджет і не реагує на увімкнення. Несправність легко усунути з невеликими витратами. Покрокові дії:

  • Підключити адаптер живлення до ноутбука та електричної розетки – індикаторна лампа на корпусі пристрою, що показує, що зарядка підключена. За відсутності світіння – зіпсований зарядний пристрій.
  • Від'єднати акумулятор і спробувати увімкнути ноутбук лише від мережі. Іноді несправна батарея порушує роботу пристрою, але лептоп може успішно запуститися під час її виймання.
  • Переконайтеся, що електрика не вимкнена, а розетка нормально функціонує. Спробувати підключити до неї побутову техніку для перевірки або знайти інший роз'єм електромережі.
  • Перевіритись у працездатності кнопки включення. При натисканні вона не повинна провалюватися, змінювати своє становище, а зміна звуку або плавності ходу свідчать про явні проблеми.
  • Вимкнути всі додаткові аксесуари. Несправність зовнішніх пристроїв часто блокує включення основного гаджета. Якщо після від'єднання вдалося запустити систему, повертати їх потрібно по черзі, щоб точно відстежити причину виникнення проблеми.

Фінальний етап діагностики – перезавантаження. Потрібно затиснути кнопку живлення на кілька секунд (до 10) до повного вимкнення пристрою. Потім натиснути її знову – і є шанс, що ноутбук запуститься після цієї процедури.

Що робити, якщо ноутбук не вмикається, але лампочка горить

Якщо заряджання справне, а виймання акумулятора, як і додаткових пристроїв з подальшою спробою перезавантаження не допомогло, то з високою ймовірністю поломка криється в апаратній частині.

не працює екран на ноутбуці

Не працює екран

Виявити цю несправність найпростіше. При включенні система охолодження видає шум, отже гаджет подає ознаки життя. Якщо світиться індикаторна лампа на корпусі, то однозначно проблема з дисплеєм. Варіанти перевірки:

  • перейти в темне приміщення та уважно вдивитись у чорний екран – можливо вийшла з ладу виключно підсвічування;
  • спробувати увімкнути дисплей за допомогою гарячих клавіш – це комбінації Fn+F*, які різняться на моделях різних виробників;
  • підключити лептоп до зовнішнього монітора або телевізора за допомогою порту HDMI або VGA;
  • акуратно відкрити корпус, щоб перевірити стан шлейфу на наявність пошкоджень.

Якщо несправний дисплей, можна працювати на додатковому моніторі, або звернутися до сервісного центру для ремонту або заміни.

Несправна відеокарта

Дискретні графічні прискорювачі виходять з ладу набагато частіше, ніж інтегровані. Але є плюс – плату легко зняти:

  • відкрити задню панель;
  • дбайливо від'єднати систему охолодження;
  • витягти відеокарту.

Повторити процедури у зворотному порядку та запустити ноутбук без відеоплати. Існує ймовірність та проблеми з драйверами – у цьому випадку пристрій запуститься тільки в безпечному режимі для входу в яких потрібно натиснути F8 або F12 під час запуску системи.

Дискретні відеокарти, як і процесори, часто псуються через перегрівання, що свідчить про несправність або засмічення кулера. Систему охолодження потрібно чистити щороку, а тим, хто вважає за краще працювати не за столом, а сидячи в кріслі або на ліжку, варто регулярно проводити цю процедуру: ворс і дрібний пил досить швидко накопичуються і блокують роботу вентилятора, що охолоджує.

Проблеми з жорстким диском

HDD активно повідомляє користувачеві про можливі поломки: з'являються неприємні звуки під час роботи – клацання, скрипи, сильний шум. Якщо ігнорувати ці «симптоми», то в один далеко не прекрасний день не включається ноутбук.

В якості вирішення проблеми можна спробувати запустити Windows із завантажувальної флешки або диска. Але основна складність поломки HDD не тільки у неможливості включити лептоп, а й у втраті даних, що зберігаються на ньому. Інформацію з жорсткого диска можна відновити, але краще довірити це завдання фахівцями, щоб помилковими діями не знищити файли остаточно.

Проблеми з ОЗП

У цьому випадку лептоп найчастіше вдається увімкнути, але система не запускається, а на екрані лише заставка – і ця картина залишається незмінною. Планки оперативної пам'яті можуть засмічитися, а контакти окислитися, що часто виникає на тлі різкої зміни температур (після холодної вулиці в тепле приміщення). Для «лікування» девайса:

  • відкрити корпус;
  • очистити слоти та видалити сліди окислення;
  • змінити планки місцями;
  • почергово запустити пристрій з кожного з них;
  • за наявності лише однієї плати оперативної пам'яті – переставити її в інший слот.

Якщо докладені зусилля виявилися марними, то поломка критична і буде потрібно заміна однієї або обох планок.

Поломка материнської плати

Збої в роботі починають виникати задовго до того, як ноутбук остаточно перестане вмикатися. Перед завантаженням ОС на екрані з'являється повідомлення «Press F1 to continue», система пише про помилки при завантаженні, а девайс починає по черзі перезавантажуватися або вимикатися. Якщо залишити ці сигнали поза увагою, то рано чи пізно він не ввімкнеться зовсім.

Вирішення проблеми – звернення до майстра, який проведе діагностику та замінить батарейку, або саму материнську плату при неможливості її подальшого використання.

Ноутбук вмикається, але не завантажується

Далеко не завжди причина поломки прихована в апаратній частині – є шанс, що пристрій не вмикається через проблеми з програмним забезпеченням, що легко усунути своїми силами.

збій операційної системи на ноутбуці

Збій операційної системи

Виникає через неправильне завершення роботи, раптове відключення живлення або вірусні атаки. Для відновлення потрібно:

  • натиснути та утримувати кнопку живлення кілька секунд, потім знову ввімкнути лептоп;
  • після ввімкнення натиснути клавішу F8 або F12, щоб увійти в режим безпечного запуску;
  • запустити відновлення системи або перевстановити її, вибравши завантаження за допомогою інсталяційного диска або флешки.

У режимі відновлення користувачеві буде запропоновано зберегти файли, але видалити поточні налаштування, повернувши систему у вихідний стан. Але в деяких випадках це неможливо, тому всі файли на диску C будуть знищені.

Проблеми з драйверами

Некоректно встановлені або застарілі драйвери можуть викликати різні проблеми з ноутбуком, включаючи неможливість його запуску. Для відновлення нормального функціонування пристрою необхідно виконати одну з доступних дій:

  • оновлення – усуває проблеми та підвищує стабільність системи;
  • перевстановлення – легко виконати за допомогою менеджера пристроїв;
  • відкат – повернення до попередньої версії здатне усунути несправність.

Програмні збої зазвичай легко усунути за допомогою перевстановлення системи, оновлення драйверів або видалення останніх встановлених програм, запуск яких передував виходу лептопа з ладу.

Втрата або збій налаштувань у BIOS

Одна з причин, чому не включається ноутбук – збій живлення або неправильні оновлення прошивки BIOS, які призвели до проблем із завантаженням операційної системи, а також ініціалізації апаратних компонентів.

Для відновлення потрібно повернутися до заводських налаштувань або зробити відкат до попередньої версії.

Що робити, якщо не вдалося самостійно виправити ноутбук?

не вдалося самостійно виправити ноутбук

Огляд можливих апаратних та програмних проблем допоможе самостійно усунути поломку. Але якщо несправність виявилася серйознішою, ніж на перший погляд, варто довірити відновлення кваліфікованому майстру. Це рішення є актуальним у таких ситуаціях:

  • Проблема викликана апаратними несправностями. Якщо всі базові аспекти, включаючи блок живлення, акумулятор, підключення до електричної мережі перевірені, але увімкнути ноутбук, як і раніше, не вдається, то всьому виною несправність комплектуючих. Заміна чи ремонт апаратних компонентів потребує певних знань та навичок, які мають лише професійні майстри.
  • На ноутбук діє гарантія. Не варто самостійно намагатися провести ремонт, ризикуючи пошкодити важливі деталі. простіше спочатку звернутися до професіоналів.
  • Відсутність необхідного досвіду. Неправильне вилучення плати може зіпсувати елемент, що справно функціонує – та витрати моментально зростуть. Щоб не погіршити проблему, краще відмовитися від подібних експериментів.

Початкова діагностика – завдання власника. Якщо проблема виключно в зіпсованому кабелі живлення, його легко замінити – і не доведеться звертатися до сервісу. Але якщо виявити причину поломки не вдалося, або певні ознаки натякають на пошкодження заліза, краще відразу відправитися до майстрів, які зможуть усунути несправність швидко і без зайвих витрат.

Переваги придбання вживаного ноутбука

У деяких випадках відновлення пристрою може виявитися неможливим або нераціональним: ремонт потребує значних вкладень, що не є актуальним у випадку зі застарілим лептопом. У цьому випадку виручить купівлю вживаного ноутбука, що вигідно з низки причин.

Гарне співвідношення ціни та якості

Девайс, який вже був в експлуатації, обійдеться набагато дешевше за новий пристрій. Але при цьому сліди використання часто і зовсім відсутні, або мінімальні і не позначаються на працездатності. В результаті навіть з обмеженим лімітом коштів можна замовити потужний та функціональний ноутбук.

Великий вибір пристроїв за доступними цінами

За допомогою фільтрів легко задати актуальні параметри та бажаний діапазон цін:

  • для геймерів чудовим придбанням стане ігровий HP Probook 470;
  • для активних поїздок та частих відряджень – легкі та компактні Dell Latitude 5280 та Fujitsu Lifebook S762;
  • для офісу – універсальні бізнес-ноутбуки, такі як Lenovo ThinkPad T450 з TrackPoint – додатковим інструментом керування курсором, що спрощує та прискорює введення тексту;
  • для дому – моделі з діагоналлю 15.6", наприклад Acer Aspire ES1-523, що дозволить насолоджуватися переглядом фільмів та серіалів на повноцінному екрані.

Асортимент різноманітний, головне сформувати мету покупки, визначити бюджет та необхідні характеристики.

Гарантована працездатність

Вся комп'ютерна бв техніка проходить обов'язкову перевірку перед надходженням у продаж. Майстер оцінює стан пристрою, тестує його в різних режимах, відстежує найменші збої та недоліки для подальшого усунення. А оскільки девайс вже був у використанні, то новому власнику не доведеться переживати про ризики заводського шлюбу або приховані дефекти.

Недорогі ноутбуки в інтернет-магазині pc.com.ua

Якщо ноутбук не вмикається і самотужки вирішити проблему не вдалося – не варто опускати руки. Звернення до сервісного центру та допомога кваліфікованого майстра допоможуть усунути близько 90% поломок. Якщо ж у ремонті немає сенсу, або до виникнення збоїв у роботі виникало бажання оновити техніку, то варто розглянути купівлю б/в ноутбука.

В інтернет-магазині pc.com.ua можна замовити якісні, сучасні моделі з Європи. На всю комп'ютерну техніку розповсюджується гарантія якості, а також діє спеціальний тестовий період: 15 днів для повної перевірки лептопа новим власником – це дозволить на 100% переконатися, що ноутбук справний та відповідає заявленим характеристикам.

Оформити замовлення можна на сайті або за телефоном, вказаним на сайті. Товари будуть оперативно підготовлені до видачі у пункті самовивезення або передані на доставку Україною.